News Ticker

Nat scheren in 5 stappen met Old Fashioned

_L1_0535_Fotor Een tijdloos ritueel op het scherp van de snee …

Traditioneel scheren is enorm populair geworden en dit mede dankzij de groeiende drang naar authenticiteit. Vintage kledij, gentlemen’s looks, bespoke tailoring, versgemalen koffie, wekelijkse bezoeken aan een barbier, … het valt steeds meer op dat we teruggrijpen naar oude gebruiken en waarden. Hiermee houden we ook bepaalde rituelen in leven zoals het nat scheren vanuit grootvaders tijd met een open mes of safety razor. Deze manier van scheren is trouwens heel efficiënt voor een glad en nauwkeurig resultaat, veel milieuvriendelijker en een pak goedkoper.

Het spreekt voor zich dat je enkele zaken nodig hebt om het nat scheren te kunnen toepassen. Old Fashioned is de perfecte online webshop om je hierbij te helpen. Zij hebben alles in hun shop om je op een degelijke manier te kunnen scheren en je baard te onderhouden. In hun webshop vonden we de Safety Razor starterskit terug met een Mühe R89 Safety Razor, Cella scheerzeep, Razor Blade Sample Pack, Omega Pure Boar Shaving Brush en Osma Aluin. Hiermee kan je trouwens 6 tot 10 maanden weg. We like the sound of that!

_L1_0435

Dan heb je de starterskit thuis ontvangen, maar dan begint het pas. Hoe ga je nu te werk om je nat te scheren? Wel allereerst begin je met het trimmen van je baard indien deze moet geschoren worden. Eenmaal dit gedaan is kan je beginnen met de verschillende stappen van het nat scheren.

Stap 1: de voorbereiding

Pak je starterskit uit en begin met het weken van je scheerkwast in kommetje met heet water. Hierdoor worden de haren nat en zachter wat nodig is voor de volgende stappen. Maak ondertussen je gezicht nat met warm water, neem een warme douche of werk eventueel met een warme natte handdoek die je op je gezicht legt. Hierdoor gaan de poriën van de huid open en worden de baardharen zachter.

_L1_0445_Fotor

Stap 2: sharp as hell

Het is tijd om je Safety Razor onder handen te nemen. Schroef je Safety Razor open en plaats er een mesje in. Doe dit uiteraard met volle aandacht want ze zijn aan beide kanten vlijmscherp (Double Edge Blades). Neem ze dus enkel vast aan de zijkant waar ze niet scherp zijn. Stop je Safety Razor terug in elkaar en schroef deze dicht.

_L1_0453_Fotor

Stap 3: laat het schuimen beginnen

Je scheerkwast is ondertussen nat genoeg. Haal je scheerkwast uit het water en laat deze even uitlekken want we gaan scheerzeep maken. Er zijn 2 manieren om dit te doen. Ofwel maak je scheerschuim rechtstreeks op het gezicht ofwel maak je scheerschuim in een kommetje of mok. Ben je nog niet zo vertrouwd met deze handeling, dan opteer je het best voor de tweede manier.

Je brengt een kleine hoeveelheid scheerzeep ter grootte van een knikker aan op de scheerkwast. Maak stevige ronddraaiende bewegingen in een kommetje of mok. Hierdoor krijg je zeer snel een grote hoeveelheid scheerschuim. Voeg naargelang de consistentie van je scheerzeep druppels water toe. Zorg er wel voor dat je een dikke consistentie hebt want dat zorgt voor meer bescherming tijdens het scheren.

_L1_0460_Fotor _L1_0471_Fotor

Stap 4: shave it

Breng het scheerschuim aan met de scheerkwast op de plaatsen waar je jezelf wil scheren. Zeep je gezicht goed in door met stevige ronddraaiende bewegingen alle haartjes te bedekken onder een dikke laag scheerschuim.

Je scheert je het best met de Safety Razor in een hoek van 30° tot 45° graden en je gaat met de haargroeirichting mee. Je hoeft niet te trekken of kracht uit te oefenen want het mes is scherp genoeg waardoor het gewicht van de Safety Razor volstaat om de haren te verwijderen.

Na de eerste scheerbeurt zeep je opnieuw je volledige gezicht in met de scheerkwast en herhaal je de handeling van daarnet, maar deze keer in de tegengestelde richting. Ga tegen de haargroeirichting in om een perfect glad resultaat te bekomen. Spoel je huid af met overvloedig koud water om alle zeepresten te verwijderen en je poriën te sluiten.

_L1_0508_Fotor

Stap 5: kalmeer de huid

Laat je gezicht nu herstellen van de scheerbeurt door een Aluinsteen te gebruiken. Deze zoutsteen is trouwens een onmisbaar product voor een perfecte scheerbeurt en wordt al sinds het Romeinse Rijk gebruikt. Steek de Aluinsteen even onder koud stromend water en wrijf dan zacht over de pas geschoren huid. Dit kan even prikken vooral als er enkele wondjes zijn, maar dat is normaal. De Aluinsteen kalmeert en herstelt de huid. Het bloeden wordt door het gebruik van deze steen gestopt en het ontsmet zelfs de kleine scheerwondjes. Indien je wenst kan je ook nog wat after shave aanbrengen.

_L1_0477_Fotor _L1_0506_Fotor

Done! Ready to rock your day!

 

Artikel in samenwerking en gesponsord door Old Fashioned.

Fotografie: Mathias Lambrecht

Leave a comment

Your email address will not be published.


*