News Ticker

Trending: mannen gaan naar een barbershop

_MG_3069 Nog niet zolang geleden moest je als man noodgedwongen naar een uniseks kapsalon gaan en tussen de geur van net gekleurde haren, droogkappen en een stroom van roddels zitten wachten op je knipbeurt. Van een plek waar uitsluitend mannen over de vloer kwamen om zich te laten verzorgen was er nauwelijks tot geen sprake. Een tendens die plaats gemaakt heeft voor de herwaardering van mannensalons, a place for men only!

Het kan te wijten zijn aan onze drang naar authenticiteit en nostalgie. De samenleving is voor velen te modern, te snel en te commercieel geworden. Massaproductie lijkt de trend te zijn. Steeds meer mannen grijpen echter terug naar ambachten en bepaalde waarden en normen uit het verleden. Ondanks de moeilijke financiële tijden zijn we toch bereid om meer geld te besteden aan producten en diensten die kwalitatief hoogstaand zijn. Alles wat hoort tot de gentleman’s way of living spreekt steeds meer mannen aan.

Uiteraard hoort hier ook een verzorgde baard en een netjes geknipt kapsel bij! Daarvoor ben je zeker aan het juiste adres bij een van de vestigingen van Barbier Tom. Waarom is een verzorgde grooming nu zo belangrijk? Hoe kan je schilfers in je baard tegengaan? Hoe verloopt een professionele scheerbeurt? Allemaal vragen die we even stellen aan Tom Audoore van Barbier Tom. Let’s have a chat with him!

_MG_3101

Hoe is het verhaal van Barbier Tom begonnen?

Wel toen ik eind de jaren ’80 van school kwam, wilde ik in feite onmiddellijk al starten met dit concept, maar men was hiervoor nog niet klaar. De tijd was er niet rijp voor en je had toen pas de opkomst van de nieuwe man. De meeste mannen opteerden geen baard en gingen doorgaans gewoon naar een kapsalon. Ik ben dan maar in een damessalon begonnen en had zelf 20 jaar een eigen salon. Door zware allergieën op kleuringen, permanenten en verschillende soorten shampoos heb ik noodgedwongen het salon moeten overlaten. Vervolgens ben ik doorgestroomd naar de verkoop van kappersproducten op natuurlijke basis, maar al snel bleek dit niet mijn ding te zijn. Ik vond toen dat de tijd rijp was voor de uitwerking van mijn oorspronkelijke concept en ik opende mijn eerste barbershop in Eeklo. Een shop die nogal snel een succes bleek te zijn en mits ik toen een paar goede werkkrachten in dienst had, speelde ik met het idee om uit te breiden. Ik breidde uit naar Gent en nu ook naar Knokke.

Wat maakt je concept zo sterk dat we hier van een groot succes kunnen spreken?

Kwaliteit staat bij mij en mijn team voorop. Een goede snit vraagt vanzelfsprekend heel wat tijd om in detail alles te kunnen afwerken en te perfectioneren. Helaas moet ik vaststellen dat dit een heikel punt is bij vele kapsalons. De commerciële belangen en de snelheid staan voorop waardoor dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je kan geen knipbeurt van een man doen in pakweg 10 minuten. Wij nemen ruim voldoende tijd om de haartooi van de heren kwalitatief te knippen en het scheren met precisie af te werken.

Ik ga terug naar grootvaders tijd en dat appreciëren veel heren. Dit is iets wat helaas tegenwoordig maar weinig tot geen aandacht meer krijgt binnen ons onderwijsstelsel. Het is met een reden dat ik Nederland trok om opleidingen te volgen. Ik koos ook voor een mannelijk en kwalitatief afgewerkt interieur die veel mannen aanspreekt. Door het gebruik van hout, metaal en leder krijg je een warme en authentieke sfeer waar mannen zich thuis voelen. Het interieur is ook uniform en terug te vinden in alle barbershops. Het is een plek die nostalgie en ambachtelijkheid combineert met hedendaagse gemakken en uitsluitend bestemd is voor heren.

Frequent een barbershop bezoeken en aandacht besteden aan een on point grooming is tegenwoordig heel populair. Hoe verklaar je die plotse populariteit?

Het is eigenlijk het tweede oudste beroep van de wereld en we weten allemaal wel wat er op de eerste plaats staat (lacht). Het is eigenlijk iets dat nooit echt helemaal weggeweest is en als je kijkt in de geschiedenis kan je een soort van jojo-effect herkennen van de populariteit van barbershops. Het ene moment loopt men de deur plat en het andere moment lijken ze verdwenen te zijn. Tot aan de periode van The Beatles waren barbershops heel populair, maar daarna krijg je plots een wending. De man liet zich inspireren door trends uit de dameswereld en ook baarden verdwenen. De nieuwe man was toen zeer clean van uiterlijk en mocht enorm experimenteren met zijn haartooi. Men bezocht toen zelden nog een barbershop. Tegenwoordig mag de man terug mannelijker zijn en is het hebben van een baard plots een trend. De nieuwe man heeft een baard, maar laat zich ook wel graag verzorgen.

_MG_3094 _MG_2983 _MG_2988 _MG_3086_MG_3011 _MG_3005 _MG_3017

Waarom is het belangrijk dat we zoveel aandacht besteden aan een verzorgde baard en haartooi?

Made-to-measure specialist Cedric Burnel: Je hebt maar 1 keer de kans om een goede eerste indruk te maken bij iemand. Verknal je dit dan zal deze indruk ook blijven nazinderen. Je moet ook echt veel aandacht besteden aan je baard als je die hebt. Het zit centraal in het gezicht en je kan er niet omheen. Het valt onmiddellijk op als je een conversatie aangaat met iemand. Details in je look zijn heel belangrijk en die kraken of maken je look. Ik zie bijvoorbeeld ook nooit iemand binnenwandelen met een on point outfit en een onverzorgd kapsel en baard. Je verzorgen heeft ook te maken met zelfrespect en op professioneel vlak kan een verzorgd voorkomen vele deuren openen.

Tom Audoore: Beroepshalve vallen mijn ogen uiteraard altijd eerst op het kapsel. Vanuit een professionele invalshoek zal ik altijd het kapsel bekijken. Een kapsel moet netjes afgewerkt en verzorgd zijn. Als de lijnen niet mooi staan van de snit dan trekt het echt op niks. Dat is alsof je een kostuum koopt waarvan de broek veel te lang is. Zoals Cedric ook aangaf is het een vorm van zelfrespect. Het is niet voor niks dat ze zeggen dat mooie en verzorgde mensen altijd de jobs krijgen. Dit is al genoeg bewezen geweest. Ik vind ook dat een verzorgde man ergens vlugger vertrouwen krijgt in het algemeen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen die een man kan ervaren met zijn baard?

Een man heeft vaak last van ingegroeide baardharen. Dit kan je het best tegengaan door je te scheren met deftig en kwalitatief scheermateriaal. Gebruik tijdens het scheren apparaten met zo weinig mogelijk mesjes. Ik raad altijd aan om je met een safety razor te scheren omdat je hier met slechts 1 mesje een zeer glad resultaat kan bekomen.

Heel vaak hoor ik ook van klanten dat ze last hebben van witte schilfers in hun baard. Dit komt doordat de baard de onderliggende huid uitdroogt. De oplossing hiervoor is het dagelijks aanbrengen van baardolie. Door de verzorgende werking van dit product is dit probleem van de baan. Heb je een langere baard dan kan je ook een baardbalsem gebruiken. Dit voedt de baardharen en verzorgt de huid.

Baardschurft is helaas ook een veelvoorkomend en ernstig probleem bij mannen. Dit is beperkt tot de baardstreek en te genezen met bepaalde producten. Wij adviseren altijd onmiddellijk om een afspraak te maken met de dokter of een dermatoloog.

Mag je je baard wassen met gewone shampoo?

Neen, absoluut niet. De pH-waarde van deze shampoos zijn te sterk en is nefast voor de huid onder je baard. Gebruik shampoos die specifiek bestemd zijn om je baard mee te wassen want de pH-waarde hiervan is veel zuurder, wat belangrijk is voor de huid. Was de baard ook zo weinig mogelijk.

Hoe verloopt nu een scheerbeurt hier in de barbershop?

Het begint uiteraard allemaal met het aanbrengen van een schort en handdoek ter bescherming van de kledij. Vervolgens kantelen we de stoel van de klant zodat de klant comfortabel ligt en wij efficiënt kunnen werken. Voor we starten met de scheerbeurt moeten we eerst de huid voorbereiden want scheren is echt een aanval op de huid. Daarom smeer ik de baard en de huid eerst in met een pre-shave en later breng ik ook scheerschuim aan. Dit verzorgt de huid, maakt de huid gladder en weekt de haren. Dit proces wordt nog extra versterkt doordat ik het gezicht met een warme en vochtige handdoek bedek voor enkele minuten. Daarna breng ik opnieuw het scheerschuim aan en begin ik met het scheren. Eerst met de richting mee van de haren en indien de klant geen gevoelige huid heeft ook in de tegengestelde richting. Na de scheerbeurt verwijder ik de restjes scheerschuim met een vochtige doek en sluit ik de poriën door een aftershave te gebruiken op basis van alcohol. Door de zuurtegraad van de alcohol schrikt de huid en sluiten de poriën zich. Om de wondjes te ontsmetten en te helen gebruik ik een aluinsteen (zoutsteen). Daarna volgt het droogdeppen van de huid en gebruik ik nog een poeder die de huid terug droog zet.

_MG_2977 _MG_2981 _MG_3069 _MG_3034 _MG_3043 _MG_3040 _MG_3052 _MG_3058 _MG_3062 _MG_3085

Interessante weetjes:

  • Gebruik bij een gevoelige huid geen koud water om het overtollige scheerschuim te verwijderen. De huid is te gevoelig waardoor lauw water aan te raden is.
  • Sommige pre-shaves kunnen ook dienen als aftershaves. Dit zal altijd vermeld staan op de flacon.
  • Als het mesje van je safety razor begint te trekken, is het toe aan vervanging. Hoeveel keer je hiermee kan scheren, is afhankelijk van je baardharen.

Informatie omtrent adresgegevens, openingstijden en andere praktische zaken is terug te vinden op de website van Barbier Tom

 

Model: Cedric Burnel (Made-to-measure specialist – 0475454115 – cedric.burnel@gmail.com)

Fotografie: Mathias Lambrecht

Leave a comment

Your email address will not be published.


*