News Ticker

Schermen in gentleman style

Processed with VSCO with b4 preset Een gentlemen’s club, de geheimzinnige sfeer, de besloten ledenkring, de exclusieve events, ... De verbeelding slaat al op hol wanneer men nog maar spreekt over een gentlemen’s club.

Gentlemen’s Club Les Barons

London staat ervoor bekend, maar ook in België is het geen vreemd begrip. Deze mannenbastions houden zich wel iets meer op de achtergrond zoals de Gentlemen’s Club Les Barons gevestigd in Knokke. Wie zijn de leden? Waar is het clubhuis? Well … you can’t find them, they will find you!

Deze heren organiseren events die er met hoofd en schouders bovenuit steken, exclusief en met een educatieve ondertoon. Doorgaans is het achter gesloten deuren, maar om je toch even te laten proeven van nemen we je mee naar een scherminitiatie. De Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel opende de deuren van hun historische schermzaal in het Belfort te Gent. Hier schermen dagelijks enkel de beste schermers. Deze gilde geniet niet alleen van heel wat internationale faam, maar is ook één van ’s werelds oudste nog bestaande schermersgildes.

Schermen is een nobele sport die erfgoed, geschiedenis en traditie met elkaar combineert. Wat ooit een levensbelangrijke vaardigheid was om je hachje te redden tijdens de oorlogen is een gevechtssport geworden waarbij tactiek, een snelle motoriek en concentratie belangrijk is. Uiteraard gelden hier strikte gedragscodes als groeten zonder masker voor en na het gevecht, elkaar de hand schudden, respectvol omgaan met het materiaal, …

Processed with VSCO with b4 preset

Processed with VSCO with b4 preset

Het lijkt kinderspel maar …

Het lijkt kinderspel om met een sabel, degen of floret te staan zwaaien om je tegenstander te raken, tot je eraan begint. Eerst volgt een initiatie van de terminologie, specifieke bewegingen en gedragscodes om inzicht te krijgen in de sport. Een snelle motoriek, een hoge dosis uithoudingsvermogen en tactisch inzicht combineren met elkaar is vrij uitdagend. Laten we dan maar zwijgen over het warme pak waarin je je moet hijsen. Ledematen zal je hier niet verliezen, maar enige voorzichtigheid is wel aangewezen. Elk stukje huid die geraakt wordt kan leiden tot pijnlijke zwellingen. We noemen geen namen, maar denken in gedachten aan bepaalde gentlemen …

Processed with VSCO with b4 preset

Processed with VSCO with b4 preset

Processed with VSCO with b4 preset

Processed with VSCO with b4 preset

Wist je dat …

Heel wat soldaten verloren ledematen tijdens de trainingen waardoor ze niet meer ten oorlog konden trekken. Om dit op te lossen bedacht men een nieuw wapen, de floret. Een licht en klein zwaard waarop een kleine metalen bloem werd gestoken om de tegenstander niet te verwonden. De punt van de floret werd gedopt in as zodat de aanrakingen vlugger zichtbaar werden op het witte pak.

Voor wie graag eens zijn of haar schermtalenten wil ontdekken of hoopt te ontdekken kan je terecht op webpagina van de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*