In gesprek met sartorial advisor Cedric Burnel van Les Barons
Dagelijks ben je bezig met het adviseren van klanten, maar hoe zou je nu je eigen stijl omschrijven?
Mijn stijl is klassiek en sober met een twist die vooral in het hoogstaand vakmanschap terug te vinden is. Ik laat bijvoorbeeld bestaande snits aanpassen waardoor deze vernieuwend aanvoelen. Dat kan gaan van het aanpassen van de sluiting van een waistband tot het kiezen van unieke knopen. Ik streef steeds naar een tijdloze en stijlvolle look die niet gebonden is aan de hedendaagse modegrillen. For me less is more!
Wie zijn je stijliconen? Naar wie kijk je op?
Ik kijk vooral op naar Kaga Kenji, het mastermind achter Tie your Tie. Dit stijlicoon heeft een enorme invloed op de fashionscene en dat werd me duidelijk toen hij me onder zijn vleugels nam tijdens mijn eerste bezoek aan Pitti Uomo voor AW15. Voor mij is deze man een ware gentleman pur sang. Ik ben gek op zijn sobere maar verfijnde stijl en de manier waarop hij alles aanpakt.
De heren achter The Armoury zijn voor mij ook echte stijliconen. Ze werken met de beste tailors, zijn sympathiek, zijn jonge toptalenten en hebben een enorme feeling met fashion. Hun sobere en stijlvolle styling maakt altijd een krachtige indruk. The key is simplicity!
Salvatore Ambrosi hoort ook thuis in de rij van mijn stijliconen. Hij is een pak expressiever met zijn looks en daardoor is zijn uitstraling ook top. Zijn Napolitaanse stijl, zijn persoonlijkheid en manier van werken is enorm inspirerend.
En de rij sluit ik af met Phillip Car van Saint Crispin’s. Een zeer wijze man die me heel wat opbouwende kritiek en advies geeft bij elk bezoek.
Wanneer is de interesse in de modesector begonnen?
Dat begon al op jonge leeftijd. Ik wilde er altijd tot in de puntjes verzorgd uitzien. Ik had toen al een grote interesse in kostuums en hoe iets gemaakt werd. Mijn oog voor detail en afwerking komt nu wel enorm goed van pas bij al het maatwerk die we doen bij Les Barons.
Wanneer zette je de eerste stappen in de modesector?
Ik heb tal van jobs gedaan in verschillende sectoren. Na een zware periode in mijn leven ben ik per toeval in de verkoop gerold en dat is nu zo’n 9 jaar geleden. Ik begon mijn eerste stappen te zetten in de winkel van Scapa in Knokke. Om van een vuurdoop te spreken want het was de eerste dag van de solden. Ik heb het gelukkig zonder kleerscheuren overleefd en het viel me onmiddellijk op dat dit een job was die me bijzonder goed lag. Mijn inlevingsvermogen, sociale vaardigheden en talenkennis kwamen hier goed van pas en slechts na 6 maanden werd ik al adviseur van de kostuumafdeling. Ik merkte dat ik de neiging had om advies en klantenservice op de eerste plaats te zetten. Ik wilde weten wie mijn klanten waren om hen optimaal te kunnen adviseren. Op die manier creëer je ook een band met je klant en krijg je hun vertrouwen.
Heb je altijd al een voorkeur gehad voor sartorial dressing of is dat gegroeid doorheen de jaren?
De interesse hierin kwam vooral door mijn toenmalige job bij Scapa. We hadden steeds meer cliënteel die moeilijkheden ondervond om zich te kunnen kleden mits ze geen “standaardmaat” hadden. Er moest een oplossing komen hiervoor en die lag in het maatwerk. Na heel wat overleg met het management kwam dat er en toen waren we vertrokken. Ik kon volledig mijn ding doen op de kostuumafdeling en alles laten aanpassen naar de wensen van de klant. Deze nieuwe stap was zo’n succes dat de confectielijn zelfs bleef liggen. Er was dus duidelijk een grote vraag naar maatwerk en mijn interesse naar sartorial dressing begon hierdoor ook toe te nemen.
De nodige knowhow opdoen om vlot te kunnen adviseren lijkt ons niet evident. Hoe heb je de kennis opgedaan van het maatwerk en sartorial dressing?
Het is niet evident om je weg te vinden binnen dit segment en je moet heel wat kennis opdoen om degelijk te kunnen adviseren. Elke klant is ook uniek qua lichaamsbouw en karakteristieken. Ik deed veel zelfstudie en had het geluk dat de toenmalige storemanager van Scapa een enorme kennis had van sartorial dressing. Van hem heb ik de meeste kennis opgedaan en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Ik ging ook veel kledingzaken binnen zowel in het binnenland als buitenland om informatie te verzamelen. Door deze aanpak bouwde ik in een mum van tijd een groot netwerk uit en werd mijn kennis van sartorial dressing plots vrij groot. Dit alles kwam uiteraard ten goede tijdens het adviseren en het nastreven van een goede klantenservice.
Op een bepaald moment ben je weggegaan bij Scapa. Vanwaar die keuze?
Elke werkomgeving heeft zijn stekelige kantjes en mits mijn kennis steeds groter werd van sartorial dressing kreeg ik vaak meningsverschillen met de toenmalige manager. Meningen kunnen nu eenmaal verschillen op gebied van mode. Ik had toen ook al een tijdje gewrichtsproblemen en op een bepaald moment ben ik door mijn knie gegaan. Het gevolg was een zware chirurgische ingreep met een vrij lange revalidatieperiode. Door mijn lange afwezigheid en een samenloop van omstandigheden besloot ik om te vertrekken bij Scapa. Soms moet je iets kunnen loslaten om te kunnen groeien en het was tijd voor nieuwe uitdaging.
Wat was je volgende uitdaging?
Ik kreeg een voorstel om als adviseur op de herenafdeling van Deleye in Brugge te werken. Mijn taak was daar mijn collega’s wat meer technisch onderbouwen en mijn kennis op gebied van sartorial dressing doorgeven. Naast dit takenpakket moest ik uiteraard ook de verkoop doen. Een job die me in het begin wel lag, maar het was toch niet echt wat ik voor ogen had. Een samenloop van omstandigheden gaven de doorslag om aan dit verhaal een einde te maken. Het werd ook tijd om even van koers te veranderen en ik besloot om mezelf bij te scholen. Het beroep van vertegenwoordiging sprak me aan, maar ik had geen ervaring in die sector. Ik volgde daarom een opleiding sales, maar dat bleek al vlug niet de juiste beslissing te zijn. De schoolbanken waren niks meer voor mij.
Hoe is het verhaal van eigenlijk Les Barons begonnen? Hoe ben je op dat idee gekomen?
In die periode waar ik tussen jobs zat, kreeg ik plots een telefoontje van een klant die ik vroeger hielp bij Scapa. Hij vroeg zich af waarom ik daar niet meer werkte en waar hij me kon vinden om hem te adviseren. Hij nodigde me toen ook uit op restaurant om wat bij te praten. Hij vertelde me dat hij geïnteresseerd was in mode en een bepaalde uitstraling wilde in functie van zijn job, maar dat het niet evident is om een eigen stijl te ontwikkelen. Vanuit dat gesprek begonnen we plots plannen te maken voor een eventuele samenwerking in de toekomst. We kregen het idee om een shop te openen waar een gentleman zich kan laten adviseren en laten kleden met luxueuze stoffen gemaakt door de beste kleermakers. Al vlug volgde een tweede verkennend gesprek met zijn vennoten en de samenwerking ging officieel van start. Samen met hen werd vier maanden later de deuren van Les Barons in Knokke geopend.
Vanwaar de keuze om Les Barons in Knokke te vestigen?
Oorspronkelijk wilde ik met ons concept naar Brugge trekken omdat die stad een bepaalde charme en authenticiteit uitstraalt. We vonden niet onmiddellijk een geschikte locatie en het mondaine Knokke sprak me ook steeds meer aan. Er was hier ook nog niet echt sprake was van een dergelijk concept. Ik had ook door mijn werkervaringen in Knokke een bepaald klantenbestand opgebouwd en we vonden hier ook het perfecte pand in een mum van tijd. Een pand dat wat uit de toeristische zone lag, maar toch vlot bereikbaar is. Door deze ligging kan ik ook veel meer tijd investeren in mijn klanten en een goede klantenservice aanbieden. In een drukke winkelstraat lukt dat nooit of je moet een enorm groot team hebben om de passage aan te kunnen.
Wat mag men verwachten van Les Barons wanneer men de winkel binnenkomt?
Les Barons staat voor kwaliteit en een goede klantenservice waar we kledij en accessoires aanbieden van ’s werelds beste tailors en vakmannen . Wij specialiseren ons vooral in made-to-measure en bespoke binnen sartorial dressing. Het verschil hiertussen is dat made-to-measure gebruik maakt van bestaande patronen die aangepast worden aan de lichaamsbouw van de klant. Bij bespoke ontwerpen de tailors een nieuw patroon volledig naar de wens van de klant. Met het concept van Les Barons wil ik ook duidelijk maken dat iedereen zich kan kleden als een echte gentleman ongeacht de leeftijd en het vermogen.
Bij Les Barons kunnen we enkel topmerken vinden. Hoe selecteer je die merken? Wat is voor jou belangrijk?
Het moet vooral in balans zijn met wat ik al aanbied in de shop. Is het artisanaal gemaakt? Is het exclusief en waardevol? Is het kwaliteitsvol? Wat kan de klant erover vinden? Wat is het land van herkomst? Meestal geef ik de voorkeur aan Italië. Het spreekt voor zich dat ik zelf ook eerst grondige research doe en de ateliers van de tailors bezoek om te zien hoe alles gemaakt wordt.
Les Barons organiseert ook jaarlijks verschillende events gekoppeld aan bepaalde merken, maar dat is steeds vanuit een educatieve invalshoek. Vanwaar die keuze?
Mijn klanten spenderen een bepaald bedrag in de shop en willen dan ook wat omkaderende informatie. Vandaar dat ik evenementen (Trunkshows) organiseer waar de designers van de merken aanwezig zijn in de shop. Klanten kunnen dan niet alleen kennismaken met de designers maar ook al hun vragen stellen over het product en zich laten adviseren.
Onlangs werd de Gentlemen’s Club Les Barons ook opgericht. Wat moeten wij ons daarbij voorstellen?
Het concept van een prestigieuze besloten club die enkel toegankelijk is voor heren bestaat al heel lang, denk maar aan de vele clubs in Engeland bijvoorbeeld. Het is een plek waar heren samenkomen om kennis uit te wisselen, te netwerken, zaken te doen en om zich te ontspannen. Samen met Koen Van Zandweghe kwamen we op het idee om een gentlemen’s club op te richten met als uitvalsbasis Les Barons. Voor deze gentlemen’s club organiseren wij exclusieve evenementen met een educatieve ondertoon.
Hoe kan je lid worden van de Gentlemen’s Club Les Barons? Wat zijn jullie voorwaarden?
Je kan jezelf nooit kandidaat stellen om lid te worden van de Gentlemen’s Club Les Barons en je zal ook nooit weten wie de leden zijn tenzij je een member bent. We organiseren geregeld open events waaraan je kan deelnemen en door spontane gesprekken screenen we je of je profiel een meerwaarde is voor de club. Laat ik wel duidelijk zijn met een meerwaarde doel ik niet op het beschikken van een groot vermogen. Het gaat bij ons over je persoonlijkheid, interessevelden, voorkomen, stijl, attitude, natuurlijke flair, … Dat zijn raakvlakken die moeten goed zitten. Is het een go dan sleuren we je mee in een flow van happenings en events die je volledig van je sokken zullen blazen. Zo organiseren we ook op 11 september 2015 een open event in de 3-Sixty in Knokke waar iedereen van harte welkom is.
We zijn uiteraard graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Wat zijn de toekomstplannen met Les Barons en de gentlemen’s club?
Door mijn netwerking op de Pitti Uomo voor AW15 in Firenze heb ik heel wat grote namen in de fashionindustrie leren kennen. Hierdoor staan heel wat samenwerkingen op de planning, maar meer kan ik hierover niet kwijt op dit moment. Wat betreft de Gentlemen’s Club Les Barons nemen we even een andere koers en gaan we bigger en better. De events zullen veel grootser en exclusiever zijn dan het afgelopen jaar.
Welk stijladvies zou je nog willen meegeven aan onze lezers om het interview mee af te sluiten?
Investeer in kwaliteit en niet kwantiteit! Het is beter om 3 kwalitatieve blazers te hebben dan een kast vol blazers waarvan de helft een verkeerde en oncomfortabele snit heeft. Wees je er ook van bewust dat bepaalde kleuren en prints zeer tijdsgebonden zijn. Zorg ervoor dat je basics goed zitten want de garderobe van een gentleman is uiteraard tijdloos, uitgepuurd en eenvoudig. Vandaar dat er ook op onze etalage de quote van Oscar Wilde pronkt: “Only great minds can afford simple style.”
Les Barons – Koningslaan 137 – 8300 Knokke
Fotografie: Mathias Lambrecht
Leave a comment