News Ticker

(R)Evolution at Ermenegildo Zegna

_L1_1352 Ermenegildo Zegna is meer dan enkel een modemerk. Het weerspiegelt vertrouwen, zekerheid en kwaliteit op een stijlvolle en gesofisticeerde manier. Innoverende stoffen, maatschappelijke en culturele projecten, ijzersterke collecties, … dit familiebedrijf verlegt grenzen! Cedric Burnel kon onze interesse vurig aanwakkeren door gepassioneerd te spreken over Ermenegildo Zegna. Time to have a little chat with him!

Een tijdje geleden konden onze volgers lezen wat er allemaal aan te pas komt om als sartorial advisor te werken. Je was toen werkzaam bij Les Barons, maar ondertussen heb je de overstap gemaakt naar Ermenegildo Zegna in Knokke. Vanwaar de overstap?

Toen Les Barons in Knokke zijn deuren sloot kreeg ik eerst nog een ander aanbod om deel te nemen aan een project bij La Maison Degand in Brussel. Dit project stond volledig in teken van modernisering en vernieuwing van de winkel. Het grootste struikelblok voor mij was de stad Brussel. Deze stad was onbekend terrein en de mentaliteit is er ook volledig anders. Men is er veelal gehaast en de klanten zijn ook meer gestresseerd. Ik ben gewoon om te werken aan de kust waar de mentaliteit veel losser en meer ontspannen is. De winkel is daar trouwens ook zo groot dat een efficiënte en vlotte verkoop een echte uitdaging is. Je moet je klanten voortdurend loodsen van het ene verdiep naar het andere. Omwille van verschillende redenen besloot ik om na een testfase van 3 maanden onze samenwerking stop te zetten. Ik kreeg toen ook een jobaanbieding van meneer Mercken voor de shop Ermenegildo Zegna in Knokke. Een aanbod die ik al eerder had gekregen, maar door mijn geringe kennis van Ermenegildo Zegna ben ik daar toen niet op ingegaan. Deze keer deed ik een grondige research en het prikkelde me onmiddellijk. Zegna is innoverend, revolutionair, vooruitstrevend en kwalitatief hoogstaand. Dit kon ik echt onmogelijk weigeren!

Je hebt altijd gewerkt voor multibrands, maar nu werk je slechts voor 1 merk. Hoe bevalt de overstap?

De overstap maken naar een andere werkgever is altijd wel een vrij ingrijpende verandering die de nodige tijd vraagt om je te kunnen aanpassen. Werken voor 1 merk heeft zowel zijn pro’s als contra’s. Je bent beperkt door het aanbod van het merk. Als een klant geen voeling heeft met het merk dan heb je geen andere alternatieven ter beschikking. Ermenegildo Zegna speelt hier wel op in door een zeer ruim en kwalitatief gamma aan te bieden binnen verschillende segmenten waardoor elk type man zich wel aangesproken voelt tot het merk. Door de goed uitgewerkte structuur van Ermenegildo Zegna kan ik ook een kwalitatieve klantenservice aanbieden, vlot en efficiënt te werk gaan en zijn de leveringstijden enorm kort.

We kennen je vooral als sartorial advisor. Is dit ook je huidige functie?

De benaming is wat aangepast en vanaf nu ben ik made-to-measure specialist voor Ermenegildo Zegna in Knokke. Mijn functie blijft wel ongeveer hetzelfde. Ik sta in voor het maatwerk en het vertalen van de identiteit en de visie van Ermenegildo Zegna binnen de verschillende afdelingen.

_L1_1386

Je spreekt over verschillende afdelingen binnen Ermenegildo Zegna. Over welke afdelingen gaat het hier allemaal?

Allereerst heb je de Ermenegildo Zegna Couture, de meest exclusieve en luxueuze lijn van dit merk met gewaagde silhouetten, prints en kleuren. Alles wordt met de hand gemaakt waardoor we hier zeker kunnen spreken over high luxury! Deze lijn is trouwens ook niet verkrijgbaar in Knokke.

Bij Ermenegildo Zegna kan je dan weer de casuallijn terugvinden. Hier heb je vrijetijdskledij met een sartoriale finesse en nonchalante elegantie die ontworpen werd door het huis Ermenegildo Zegna. Met deze lijn richt men zich vooral op mannen die geen kostuum willen dragen, maar er toch stijlvol en eigentijds willen uitzien. Hier combineert men vooral formele tailoring met een informele en nonchalante insteek en tijdloze elegantie. Truien van kasjmier, luxueuze vrijetijdshemden, chino’s uit hoogwaardige materialen en kostuums vinden hier hun plekje in deze collectie.

Er is ook Made-to-measure waar de focus ligt op maatwerk. Hier heeft men de keuze om bestaande modellen te laten aanpassen naar wens. Kostuums, jackets, mantels, breiwerk en broeken kunnen allemaal op maat aangepast worden. Om je wat op weg te helpen werken we met gestructureerde catalogussen en uitgewerkte sets. In deze afdeling meten we je een tailored look aan die het vakmanschap van Ermenegildo Zegna volledig weerspiegelt.

Met Z Zegna krijg je een sportieve kijk op de luxury menswear. Deze lijn spreekt mannen aan die zich op een iets sportievere manier willen kleden zonder daarbij in te boeten op gebied van stijl en kwaliteit. De kledij is afwerkt met oog voor detail en men probeert steeds vernieuwende en revolutionaire stoffen te ontwikkelen.

Binnen deze verschillende afdelingen heb je uiteraard ook telkens de nodige accessoires waaronder heel wat zonnebrillen en lederwaren. Je hebt ook een cosmeticalijn waar men geuren en lichaamsverzorging kan vinden. Om het helemaal af te maken kan je zelfs ook ondergoed en badmode verkrijgen bij Ermenegildo Zegna.

_L1_1491 _L1_1325 _L1_1322 _L1_1413 _L1_1336 _L1_1458

De Ermenegildo Zegna Group houdt zich niet alleen bezig met mode, maar ze staan ook al een ruime tijd gekend voor hun inzet op tal van andere gebieden. Wat kan je daarover meer vertellen?

Om alles wat te kunnen duiden moeten even terug in de geschiedenis van Ermenegildo Zegna duiken. Ergens halverwege de 19de eeuw begon Angelo Zegna met het weven van wol. Dit was de geboorte van het merk, maar het was zijn zoon Ermenegildo Zegna die het merk naam en faam bezorgde wereldwijd. Deze jonge ondernemer, toen 18 jaar, liet de Zegna Wool Mill in Trivero in 1910 bouwen en dat was echt het begin van een glansrijke carrière binnen de modesector. Naast zijn business mind had hij ook aandacht voor de schoonheid van de natuur en het welzijn van de mens. Hij liet voor zijn werknemers alle nutsvoorzieningen bouwen in de omgeving van de Zegna Wool Mill waaronder een gym, winkels, bibliotheek, zwembad, school, … Hij liet zelfs een weg aanleggen tussen Trivero en Bielmonte. Je kan dus zeker zeggen dat de aandacht voor mens en milieu er al vroeg was. Deze manier van werken werd generatie op generatie doorgegeven.

Om de rijke familiegeschiedenis te beschermen en hun bijkomende projecten beter te beheren richtte de familie Zegna in 2000 de Fondazione Zegna op. Zo heb je Casa Zegna die een historisch archief en cultureel centrum is in Trivero. Oasi Zegna is een enorm groot openlucht laboratorium gelegen in de omgeving van de Zegna Wool Mill die in 1930 het levenslicht zag. Ermenegildo Zegna liet hiervoor de volledige omgeving heraanleggen met veel respect voor de natuur. All’Aperto is dan weer volledig gewijd aan het ondersteunen en publiekelijk toegankelijk maken van hedendaagse kunst afkomstig uit de omgeving van Trivero. Bij Zegna Art ligt de focus volledig op het hedendaagse culturele landschap. Het doel is hier internationale projecten uitwerken in samenwerking met curators en culturele instellingen en organisaties. Daarnaast steunen ze ook veelbelovende Italiaanse studenten door middel van studiebeurzen en ook wetenschappelijk onderzoek krijgt de nodige aandacht van de Ermenegildo Zegna Group.

Wat maakt Zegna net zo’n krachtig merk?

De vier generaties van Zegna hebben zich allemaal ingezet in functie van het merk om kwaliteit, exclusiviteit en moderne technologie te verbinden met artisanaal vakmanschap. Hun doordachte en vooruitstrevende visie bracht hen al heel wat succes op. Ze speuren de wereld af naar de beste natuurlijke vezels die ze zelf verwerken tot garen om uiteindelijk te verwerken in stoffen. De volledige productie is in eigen handen waardoor ze zeer exclusieve stoffen op de markt kunnen brengen die vaak enorm revolutionair zijn. Niet alleen de leveringstermijnen zijn heel kort maar ook de klantenservice is enorm hoog.

Een zorgvuldig gekozen marketing en gebalanceerde visual merchandising zorgen ervoor dat het merk op een prestigieuze manier naar buiten kan treden om hun doelgroepen te blijven prikkelen. Ze zijn ook altijd heel selectief met wie ze extern samenwerken. Uiteraard zijn ook hun collecties ijzersterk en door hun verschillende lijnen wordt zowel jong als oud aangetrokken tot het merk. De ecologische, culturele en maatschappelijke projecten waarvoor ze zich inzetten zorgen uiteraard ook voor een enorme aantrekkingskracht.

_L1_1445 _L1_1333 _L1_1339 _L1_1435

Wat kan je om dit interview af te sluiten meegeven over de collectie Spring Summer 2016 van Ermenegildo Zegna?

Voor Spring Summer 2016 mag je vooral een vernieuwende en eigentijdse styling verwachten met een frisse twist van tijdloze elegantie en innoverende stoffen. Een krachtig kleurenpallet biedt een sterk contrast tegen een ruime keuze aan zachte kleuren. Opvallend is het vele gebruik van denim doorheen de verschillende collecties waardoor ze de veelzijdigheid van dit materiaal aantonen. Tailoring werd ook uit de formele sferen gehaald en op een eigentijdse en iets nonchalantere manier verwerkt. Ze tillen dit seizoen ook de made-to-measure naar een hoger niveau door deze af te werken met dezelfde zorg als de couture lijn.

 

LOOK Fashion & Lifestyle: “The Zegna man explores life with an active yet glamorous attitude telling a sophisticated & contemporary story through balanced colour combinations and refined style that distinguish him from the crowd.”

 

Ermenegildo Zegna Boutique

Zeedijk 760

8301 Knokke

+32 (050) 620660

 

Fotografie: Mathias Lambrecht

Leave a comment

Your email address will not be published.


*