News Ticker

Dansvoorstelling In The Mind Of Igor door Akram Khan Company

production-image-97

Hallucinerend, beklijvend, overweldigend,  krachtig, bewonderenswaardig, uitzonderlijk artistiek,... allemaal zijn het woorden die passen bij dit prachtige meesterwerk van de choreograaf Akram Khan.

Ik ben gaan kijken naar de Belgische première “In The Mind Of Igor” van het gezelschap Akram Khan Company. Een voorstelling die je onmiddellijk de adem ontnam en je opzoog in een wereld vol fantasie vanaf de eerste klank en beweging. De tijd stond letterlijk stil en ik had onmiddellijk kippenvel gedurende een lange tijd. Iets wat ik nog nooit ervaren had en vooral niet in het begin van een voorstelling. Een teken dat dit een onvergetelijke avond zou worden.

De grootste inspiratiebron van deze voorstelling was “Le Sacre du Printemps” die Stravinsky honderd jaar geleden schreef voor een nieuw ballet van Vaslav Nijinsky van het legendarische Les Ballets Russes. Akram Kha combineert in deze voorstelling westerse moderne dans met traditionele Indiaanse kathak. Hij gaat zich hier niet toeleggen op het verhaal van het lenteoffer maar eerder op de kracht van de verbeelding. Het is dan ook een zeer ritmische en krachtige voorstelling met lagen van symboliek en waar fantasie zeer belangrijk is.

production-image-104 production-image-96

Heel opvallend is dat de voorstelling vol contrasten zit. Heel krachtige en expressieve stukken van bezetenheid, woede, onderdrukking en afstoting werden afgewisseld met heel intieme, ingetogen en breekbare stukken van liefde, adoratie en tederheid. De muziek ondersteunde ook perfect elk uitgebeeld gevoel en lichaamsbeweging. Hierdoor bleef je aandacht gevangen en gevestigd op de voorstelling want elk detail was zo fascinerend uitgewerkt. Elke beweging was met de grootste perfectie en zorg uitgevoerd waardoor het een genot was om de choreografie met je ogen te strelen en te bewonderen.

production-image-103 production-image-105

Ik sta zelden recht om te applaudisseren en enkel bij de mooiste werken die mij diep ontroeren, verrassen en de adem ontnemen. Geen minuut twijfelde ik dan ook om enthousiast recht te springen en deze voorstelling net als praktisch de volledig volle schouwburg met een daverend applaus en staande ovatie te eren.

Bij het omschrijven van de schoonheid van deze voorstelling kan je enkel de mooiste woorden gebruiken om dit meesterwerk te omvatten. Het is oprecht een aanrader voor iedereen die zijn hart verloren heeft aan de prachtige wereld van de kunsten. Hopelijk geniet je ook zo van dit artistieke topstuk en kan je de enorme schoonheid ervan ervaren.

Akram Khan

“In this work, i am interested in the dynamics of how Stravinsky transformed the classical world of music by evoking emotions trough patterns, rather than trough expression, and these patterns were rooted in the concept of a woman dancing herself to death. This approach is a huge inspiration to me. But in a sense i hope to reinvestigate it, not just through patterns, as Stravinsky did, but also through exploring the human condition. A rupture in the mind, a death in the body, and a birth in the soul, all remind us that the mind and imagination are wild and self-generating. In addition, to be creating this work with three different composers, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook and Ben Frost, allows us to discover many different sound-worlds, using Stravinsky as the key, the guide, the map.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*