News Ticker

6 food trends om van te smullen in 2015

eten-als-medicijn We lopen de deuren plat van pop-up restaurants en laten ons maar al te graag meenemen op culinaire trips. De wereld van superfoods is ondertussen geen onontgonnen terrein meer en gezond koken is waar we veelal naar streven. Wat staat er zoal op de trendlijst voor 2015 om je te doen watertanden?

Print je diner

The future of food! 3D printen is al een tijdje een hot topic en de technologie heeft al een heel lange weg afgelegd. De mogelijkheden van deze technologie zijn enorm en de grenzen worden afgetast. Wat mag ik printen als dessert voor u meneer? Je leest het goed! De eerste voedselprinters zijn een feit. Het is nog even wachten tot deze technologie overal te verkrijgen is, maar met een beetje geluk kan je binnenkort je dessert printen.

Olijfolie krijgt gezelschap

Wie kookt er niet met olijfolie? Het is een vertrouwd product voor velen en haast in elke keuken aanwezig. In 2015 moet olijfolie wel de troon delen met andere oliën als mosterdolie, kokosolie, … die steeds meer aan populariteit inwinnen. Ze zijn ondertussen echte partners in crime geworden om heerlijke maaltijden te bereiden.

Knapperige insecten

Insecten zijn rijk aan proteïnen en staan in veel culturen gewoon op het dagdagelijkse menu. Het is een echte delicatesse geworden en bij ons groeit ook de interesse. In Bugs & Lunch in Gent serveren ze bijvoorbeeld volwaardige insectenmenu’s en ook volgens René Redzepi van het beroemde Noma breekt het eten van insecten dit jaar echt door.  Het is even wennen aan het idee dat je insecten zal eten, maar ze blijken verrassend lekker te zijn. Belangrijk om te weten is dat niet alle insecten geschikt zijn voor consumptie en ongeveer 1500 insectensoorten zijn eetbaar.

Boter is back

En meer bepaald de kwaliteitsvolle, échte boter. Velen weigeren onmiddellijk om met boter het eten klaar te maken. We zien het vaak als ongezond en te vet, maar uit recent onderzoek blijkt dat boter toch niet zo ongezond is als men dacht. Het is zelfs een bron van vitamines en goede vetten.

Luxueuze hamburgers

Versgemaakte hamburgers zijn enorm populair bij alle leeftijden en hamburgertenten schieten uit de grond. Deze trend zal zich nog voortzetten in 2015.  Het zal zelfs nog een stapje verder gaan nu chefs de grenzen verleggen van een standaard hamburger. Een hamburger met kreeft en kaviaar? Why not?

(On)kruid op je bord

We vervloeken onkruid als we het zien verschijnen in onze tuinen, maar wat als we ze nu eens verwerken in maaltijden in plaats van te vernietigen? Paardenbloemen, distels, netels, postelein, … steeds meer topchefs zoeken naar lang vergeten kruiden en zetten ze op een eigenzinnige manier terug op de kaart. Ze hebben een lage foodcost, zijn vaak zelfgeplukt, zitten boordevol verassende smaken en sommigen bevatten zelfs veel vitamines. Doe wel eerst grondige research voor je aan de slag gaat met kruiden.

rezepi-foraging

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*