News Ticker

Zo draag je een stropdas

a3f1a15d-a1f4-493a-fbcc-9037e894b4dd_Fotor Het kiezen van een geschikte stropdas is een uitdaging en heel bepalend voor je look. Een stropdas geeft niet alleen je outfit een extra stijlvolle boost, maar ook een krachtige uitstraling. Extra aandacht besteden aan een stropdas kan dus geen kwaad. Wij geven je dan ook graag wat tips over het dragen van een stropdas. 

Tip 1: de soort gelegenheid

De keuze van de stropdas is soms afhankelijk van de gelegenheid en de dresscode die daaraan verbonden is. Een diner is een totaal andere setting dan bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek en vraagt ook een andere stropdas. In formele gelegenheden is het beter om te kiezen voor een traditionele en krachtige stropdas in subtiele kleuren en zachte prints. Tijdens sociale en informele gelegenheden mag je best je creatieve en trendy kant laten spreken en kan je gaan experimenteren met kleur en prints.

Tip 2: de juiste combinatie

Het kan een heuse uitdaging zijn om de juiste stropdas te kiezen bij het juiste hemd. Zorg er steeds voor dat de combinatie van beide ofwel monochroom ofwel complementair zijn aan elkaar.  Monochrome kleurencombinaties zijn combinaties die tot dezelfde kleurenfamilie behoren (bijvoorbeeld een lichtblauw hemd met een donkerblauwe stropdas). Complementaire combinaties zijn dan weer combinaties met sterke contrastkleuren die zorgen voor uitdagende looks (bijvoorbeeld een lichtblauw hemd met een rood en blauw gestreepte stropdas).

Tip 3: prints of niet?

Een stropdas met een opvallende print is een echte eyecatcher en heeft uiteraard een groot effect op je outfit.  Het geeft een blijk van je creativiteit en je fashion gehalte, maar overdrijf niet en combineer de stropdas op een gepaste manier. Een gestreepte stropdas met een gestreept hemd is bijvoorbeeld geen goede match. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waar je prints op prints kan combineren zoals met zeer fijne en kleine prints, maar algemeen kan je stellen dat je het best een stropdas met een print combineert met een effen hemd. Stropdassen zonder prints zijn echter wel tijdloos en altijd stijlvol om te combineren met haast elk hemd.

Tip 4: brede stropdas versus smalle stropdas

Een smalle stropdas is momenteel trendy en vele heren opteren dit model, maar er zijn een aantal zaken waar je toch rekening moet mee houden als je een stropdas aanschaft. Heb je bijvoorbeeld een brede en hoekige vorm van gezicht dan opteer je het best voor een brede stropdas. Ook wanneer je een blazer draagt met brede revers kies je het best voor een brede stropdas. Heb je eerder een smal gezicht of draag je een blazer met smalle revers? Dan opteer je het voor een smalle stropdas. Op deze manier creëer je een zekere balans tussen je gezicht en je outfit.

Tip 5: de juiste lengte

Over het verwerken van een stropdas in je look of de soort knoop die je kan leggen zijn tal van artikels te vinden, maar over de lengte van de stropdas kan er geen discussie bestaan. De gouden regel is dat de punt van de stropdas net de broeksriem raakt.  Dus heren blijf knopen tot de stropdas de perfecte lengte heeft.

Tip 6: knoop als een pro

Alles begint uiteraard bij het leren knopen van je stropdas want anders zijn alle tips die gegeven werden niet echt zinvol. Gelukkig zijn er tal van instructiefilmpjes en handleidingen te vinden die je op weg helpen om de perfecte knoop te maken. Volg de stapjes en oefening baart kunst om de knoop tot in de perfectie te kunnen uitvoeren. Het wordt dus hoog tijd om aan de slag te gaan heren en de onderstaande afbeelding kan je al op weg helpen want er zijn tal van soorten knopen.

Stropdassen

Tip 7: de don’ts

Waar een lijst aan do’s te bespeuren is volgt automatisch ook enkele  don’ts om toch enkele foutjes weg te werken.

  • Draag geen stopdassen met tekenfilmfiguren, vreemde teksten of grappige prints tenzij het om een grap uit te halen is.
  • Laat je stropdas nooit op het einde van de dag ” in de knoop”. Het beperkt de levensduur van je das, dus hang of rol hem op op het einde van de dag.

 

Heb je nog interessante tips over het dragen en knopen van een stropdas? Wel aarzel dan zeker niet om ze hieronder te posten.

Fotografie: Viola Milano

Leave a comment

Your email address will not be published.


*