News Ticker

Orazio Luciano – handmade perfection

ML1_0278 Naepolitan elegance, a style that goes beyond time …

De Napolitaanse kleermaker Orazio Luciano is beroemd voor het creëren van hoogstaand Napolitaans maatwerk volgens de oude Napolitaanse traditie. Een oud ritueel die kleermakers met enorm veel nauwkeurigheid volgen om op een stijlvolle manier de Napolitaanse flair te kunnen vertalen in een perfecte fit.

Orazio e Pino Luciano

Orazio Luciano en zoon Pino Luciano

Ooit droomde Orazio Luciano ervan om geraffineerde heren te kleden met zelfontworpen en verfijnde maatpakken in luxueuze stoffen. Een droom die werkelijkheid werd na een lange en zware weg van volharding en opoffering. De geheimen van het vakmanschap gaven zich stap per stap prijs en zijn handen werden gouden handen die van elke stof een meesterwerk kan maken.

Zijn passie voor tailoring begon al op jonge leeftijd toen hij als loopjongen voor het atelier van zijn grootvader de bestellingen naar de klanten bracht. De geur van het atelier, de intieme en gemoedelijke sfeer die in de shop hing, de manier waarop de kleermakers delicate creaties maakten met de oude tradities in het achterhoofd, … Het werd hem al vlug duidelijk dat hij een enorme aantrekkingskracht had tot het vak. Hij begon de handen van zijn grootvader en collega’s te observeren en zich zo de handelingen aan te leren. Al vlug werd zijn talent opgemerkt en nam zijn grootvader hem onder zijn vleugels om hem wegwijs te maken in een wereld waar perfectie nagestreefd wordt en er volgens strikte regels unieke creaties gemaakt worden. Zijn honger naar kennis over tailoring werd steeds groter en hij begon zich ook bij te scholen in andere ateliers. Daar kon hij enorm veel leren over de basisprincipes van de Napolitaanse tailoring, de verschillende patronen en het gebruik van kleur en prints in maatpakken. Deze jongeman zat uren in het atelier te zwoegen om het vak meester te worden en met trial-and-error kreeg hij het onder de knie.

ML1_0253 ML1_0186 ML1_0186_Fotor_Collage ML1_0361

Zijn succes begon te groeien en stillaan kreeg hij naambekendheid. Zijn doorzettingsvermogen en laaiende passie voor tailoring maakten het mogelijk dat hij tijdens de opkomst van de industrialisatie in de jaren 60 en 70 klanten kon blijven overtuigen om hun maatpakken bij hem te laten maken. Samen met zijn zoon Pino Luciano, het marketingbrein achter het merk, zorgden ze voor een internationale doorbraak. Hun maatpakken worden nu wereldwijd verkocht in de meest prestigieuze boetieks zoals bij Les Barons in Knokke.

De collectie van Orazio Luciano La Vera Sartoria Napoletana focust zich op 3 verschillende segmenten. Je hebt de ready-to-wear die je onmiddellijk kan kopen in de shop. Je hebt de made-to-measure waar een sartorial advisor je eerst gaat opmeten en dan een bestaand patroon laat aanpassen zodat je maatpak perfect past. Samen met de sartorial advisor kies je dan ook de stoffen en de afwerking. En dan is er ook nog de crème de la crème waar de grootmeester Orazio Luciano zelf aan het werk gaat voor het bespoke segment. Hier zal de grootmeester Orazio Luciano samen met jou een maatpak ontwerpen. De maten worden opgenomen, de stoffen en afwerkingen worden gekozen en een patroon wordt volledig op maat uitgetekend. Er zijn hier natuurlijk verschillende fittings aan verbonden tijdens de verschillende ontwerpfases die Orazio Luciano persoonlijk komt doen, zelfs al moet hij daarvoor enkele uren reizen. Dat is pas service van de bovenste plank.

Een maatpak van Orazio Luciano zit ook vol vernuft vakmanschap en na zoveel jaar ervaring heeft hij ook een bepaalde schriftuur die hij in zijn maatpakken verwerkt. Zijn blazers hebben doorgaans wijde lapels, een boat shaped borstzak en handgenaaide knoopsgaten. Zijn maatpakken voelen opvallend licht aan doordat er geen vulling in de schouders voorzien is. Er is ook een soft shoulder waar je een vloeiende overgang hebt tussen de naden van de schouder en de mouw. De buitengewone souplesse van de stof valt ook onmiddellijk op en volgt haast op een natuurlijke manier de vorm van het lichaam. Bij het passen van dergelijk vakmanschap krijg je toch een speciaal gevoel en schieten woorden even tekort.

ML1_0186_Fotor_Collage2 ML1_0264 ML1_0329_Fotor_Collage

Heb je ook nood aan een kostuum dat zit als een tweede huid? Dan is het hoog tijd heren om een afspraak te maken bij sartorial advisor Cedric Burnel van Les Barons voor een made-to-measure of ready-to-wear maatpak van Orazio Luciano. Of wil je het neusje van de zalm en een volledig bespoke maatpak laten ontwerpen? Wel dat is mogelijk tijdens één van de vele Trunkshow van Les Barons. We hebben horen waaien dat Orazio Luciano binnenkort te gast zal zijn bij Les Barons om je bij te staan met raad en daad bij het ontwerpen van een bespoke maatpak. Wij houden je zeker op hoogte!

 

Orazio Luciano – The art of tailoring that became a way of life

 

Les Barons – Koningslaan 137 – 8300 Knokke

Fotografie: Mathias Lambrecht

Profielfoto Orazio Luciano en Pino Luciano : Helaristocrata

Leave a comment

Your email address will not be published.


*