News Ticker

Op maat gemaakte schoenen van Saint Crispin’s bij Les Barons

1653652_625272067528298_710118193_n Bij Les Barons kan je niet enkel op maat gemaakte kledij en accessoires vinden van hoogstaande kwaliteit maar ook schoenen. Ja hoor heren schoenen op maat kan je laten maken bij Les Barons. Welke keuzes heb je? Waarop moet je letten? Hoe verloopt het kiezen van een dergelijke paar schoenen? We laten stylingadviseur Cédric Burnel van Les Barons aan het woord.

 Show-L1003374-e1390130365421

Bij Les Barons wordt er gewerkt met het merk Saint Crispin’s. Waarom heb je voor dit merk gekozen?

Ik heb gekozen voor dit merk omwille van de exclusiviteit en de kwalitatieve afwerking van de schoenen. Het is een merk dat slechts te vinden is in een beperkt aantal exclusieve en luxueuze herenwinkels wereldwijd. Saint Crispin’s heeft ook oneindig veel mogelijkheden en een topservice naar retailers en klanten toe.

Waarom zou je nu kiezen voor een paar op maatgemaakte schoenen? Wat is het verschil met een paar schoenen dat je in een doorsnee schoenenwinkel koopt?

Het belangrijkste verschil is de pasvorm van de schoen. Een paar op maatgemaakte schoenen zal als gegoten zitten en dat heb je niet altijd bij een doorsnee paar schoenen. Ze zijn vaak wel van zeer goede kwaliteit, maar er zal wel altijd een voelbaar verschil zijn als je dan eens een op maatgemaakt paar schoenen past. Het leder van een paar Saint Crispin’s zet bijvoorbeeld  ook niet uit en het zal dus zijn vorm blijven behouden. Je ontwerpt ook alles zelf tot in de kleinste details waardoor de schoenen volledig naar je zin gemaakt zijn.

 Zijn er veel mogelijkheden bij het ontwerpen van een paar schoenen bij Saint Crispin’s?

Alles is mogelijk bij Saint Crispin’s om de klant zo goed mogelijk tegemoet te komen. We overlopen altijd samen de mogelijkheden om het perfecte paar schoenen te creëren in een overvloed aan keuze. We gaan zelfs zo ver dat er tijdens het kiezen kan geskyped worden met de CEO Phillip Car van Saint Crispin’s. Hij kan onmiddellijk je vraag om bijvoorbeeld te werken met exclusieve materialen beantwoorden en advies geven waar nodig.

Het kiezen van een dergelijk paar schoenen lijkt me niet zo evident. Er moeten zeer veel keuzes gemaakt worden op zoveel vlakken. Hoe ga je te werk bij het “ontwerpen” van een paar Saint Crispin’s?

Meestal grijpt de klant onmiddellijk naar een model uit de display waar hij helemaal weg van is. Dit kan gaan van een basic model tot een extravagante uitvoering. Daarna volgt de verdieping van het gesprek en wordt er een analyse gedaan van de eisen van de klant. Een paar schoenen dat voor een heel speciale gelegenheid dient zal er anders uitzien dan een paar schoenen dat praktisch elke dag moet kunnen gedragen worden. De kleur, de afwerking, het model, … wordt allemaal gekozen aan de hand van stalen en de modellen uit de displays. Er kan bijvoorbeeld met verschillende materialen gewerkt worden, contrasterende stiksels, speciale veters, exclusief leder, speciale stoffen, … en de lijst gaat maar door. Dat maakt het juist zo interessant omdat het telkens weer een ander paar schoenen is dat we creëren. Na het kiezen van het model volgt de opmeting van de voet om de pasvorm te kunnen bepalen. Er worden 13 punten overlopen waar aanpassingen kunnen gebeuren. Elke millimeter moet perfect zijn want het is per slot van rekening een investering die je doet voor een paar exclusieve schoenen die zeer lang moeten meegaan. Geen enkel detail wordt dan ook over het hoofd gezien.

Een paar schoenen van Saint Crispin’s is niet op een korte tijd gemaakt doordat er zoveel maatwerk en details aan te pas komen. Hoelang duurt het ongeveer vooraleer je het gekozen paar schoenen kan meenemen naar huis?

Saint Crispin’s maakt enkel op maatgemaakte schoenen en ze zijn slechts te verkrijgen in een klein aantal winkels wereldwijd. Kwaliteit komt bij hen altijd op de eerste plaats waardoor het het wachten waard is op een paar unieke handgemaakte schoenen. Het is ongeveer 8 weken wachten vooraleer de schoenen klaar zijn.

Kan je bijvoorbeeld ook als de maat goed zit tenminste een displaymodel kopen?

Dat is uiteraard ook mogelijk. Als een displaymodel perfect past en het is helemaal je ding dan kan je dit in principe onmiddellijk kopen. We geven ze echter wel niet onmiddellijk mee met de klant omdat deze schoenen door meerdere heren gepast zijn. We sturen ze op naar het atelier van Saint Crispin’s voor een grondige reiniging en ze worden ook eens stevig gepolijst. Er is zelfs een mogelijkheid om je initialen in de zool te laten plaatsen. Je krijgt eigenlijk een “nieuw paar” schoenen in 10 dagen tijd.

Zoals op elk gebied in fashion veranderen de trends elk seizoen. Wat zijn de trends bij Saint Crispin’s dit seizoen? Wat wordt er het meest verkocht op dit moment?

Tijdens de herfst en winter zijn de boots voor heren zeer populair en dat is op dit moment het meest verkochte model. De heren grijpen ook opvallend veel naar een combinatie van verschillende materialen en afwerkingen. Ze kiezen voor materialen als leer, tweet, denim, knopen van blazers als sluiting, veterloze boots, afwerkingen met krokodillenleer, …  Hierdoor is elk paar ook zo uniek. De kans dat je hetzelfde paar nog eens zal zien is zo goed als nihil. Wij zorgen daar ook voor want het is niet de bedoeling dat een model klakkeloos gereproduceerd wordt want elke klant heeft een unieke persoonlijkheid en dat willen we ook vertalen naar de schoenen.

Stel er is iets aan de zool van het paar schoenen dat ik onlangs gekocht hebt bij Les Barons. Kan ik hiermee dan terecht bij Les Barons?

Uiteraard kan je hiermee terecht bij Les Barons. De eerste keer bieden wij een volledig nieuwe verzoling van de schoenen aan aan de klant. De oude zool wordt er volledig afgehaald en de schoen wordt voorzien van een splinternieuwe zool. Dit allemaal op onze kosten. Leuk om te weten is ook dat elk paar schoenen voorzien is van een nummering  gekoppeld aan een bepaalde schoenmaker. Hierdoor zal elke aanpassing of herstelling gebeuren door de schoenmaker die je schoenen heeft samengesteld. Elke schoenmaker heeft immers een bepaalde schriftuur en hij zal het best weten hoe je schoen samengesteld is.

Een ongelukje is vlug gebeurt. Stel dat er iets op mijn schoen gevallen is en er zit een diepe kras in het leer. Wat gebeurt hier dan mee? Kan je dit laten weghalen?

De schoenen worden opgestuurd naar het atelier en er wordt onderzocht hoe diep de kras zit. Meestal wordt de plaats met de kras gepolijst of donkerder gemaakt waardoor de kras verdwijnt. Is de kras toch te diep en ze zit op de punt van de schoen dan kan het ontwerp aangepast worden. Er wordt in samenspraak met de klant een nieuwe punt ontworpen.

Les Barons gaat nog wat verder dan enkel het aanbieden van een paar op maatgemaakte schoenen.  Er is namelijk nog de mogelijkheid om iets te laten ontwerpen dat perfect past bij je schoenen. Klopt dat?

Dat klopt inderdaad. Bij Saint Crispin’s kan je ook riemen laten maken. Rekeninghoudend met het gekozen paar schoenen wordt er een riem ontworpen die volledig past bij de schoenen.  Je kan zelfs kiezen voor een machinale of handafgewerkte afwerking.

Er is ook een evenement georganiseerd hé dit weekend?

Dat klopt. Dit weekend, 15 en 16 november, is er een Trunkshow die doorgaat in de winkel van Les Barons. Het is de perfecte gelegendheid om kennis te maken met het merk en de hoogstaande service hiervan. Speciaal voor dit event komt de CEO van Saint Crispin’s ook langs waardoor je het gezicht achter dit merk kan leren kennen en hem al je vragen kunt stellen omtrent het laten maken van een paar handgemaakte schoenen.

Geef toe heren dit klinkt toch echt wel goed in de oren niet? Maak eens een afspraak bij Les Barons en laat je bijstaan door de expertise van Cédric Burnel om samen een perfect paar handgemaakte schoenen van Saint Crispin’s te ontwerpen.

 

“Saint Crispin’s,  shoes to love!”

Fotografie: Saint Crispin’s, Miguel Vermeulen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*