News Ticker

10 tips om zweetvlekken te lijf te gaan

o-SWEATY-MEN-facebook Er is niks zo vervelend om tijdens een presentatie, klantenbezoek, sollicitatie, ... te ontdekken dat je plots zweetvijvers hebt op je mooie hemd. Het is een echte killer voor je zelfvertrouwen! Gelukkig is er heel wat aan te doen!

Transpireren is een natuurlijk proces van het lichaam om af te koelen om zo optimaal te kunnen functioneren. Een man verliest gemiddeld 1 liter zweet per dag, maar dat is afhankelijk van factoren als je genetisch profiel, lichaamssamenstelling, lichaamsbouw en sport.  Het is dus normaal dat je transpireert, maar prettig is het niet.

 

Tip 1: persoonlijke hygiëne is belangrijk

Belangrijk om te weten is dat zweet eigenlijk geurloos is, maar doordat het in contact komt met bacteriën, die zich op de huid en kledij bevinden, krijg je een onaangename geurontwikkeling. Een goede persoonlijke hygiëne is dus van essentieel belang. Was jezelf grondig en zorg ervoor dat er geen zeepresten op de huid achterblijven. Was ook op tijd je kledij zodat er geen onaangename geuren in blijven hangen.

Tip 2: scheer je oksels

Dit is vooral om die herkenbare sterke zweetgeur tegen te gaan want in okselharen zitten er bacteriën die in combinatie met zweet voor onaangename luchtjes zorgen. Voorkom dergelijke situaties door je okselhaar kort te houden.

Tip 3: draag natuurlijke stoffen

Vermijd bovenstukken in synthetische stoffen. Kies voor natuurlijke stoffen als katoen, wol of linnen die je huid laten ademen. Hierdoor ga je ook minder zweten. Zorg er bovendien ook voor dat je je niet te warm gaat kleden.

Tip 4: kies de juiste kleuren

Zweetvlekken zijn minder zichtbaar in donkere kleuren als zwart, donker grijs en donker blauw. In lichtere kleuren zal zweet vlugger zichtbaar zijn met uitzondering van wit.

Tip 5: gebruik een anti-transpirant

Gebruik een anti-transpirant en geen gewone deodorant want bij anti-transpiranten zorgen bepaalde formules ervoor dat de zweetklieren minder actief zijn. Ze werken dus in op onaangename geuren en vochtafscheiding. Een deodorant werkt vooral tegen onaangename geurtjes. Ga ook voor een deodorant zonder alcohol om verkleuring op de kledij te voorkomen.

Tip 6: draag okselpads

Als je vaak overmatig transpireert dan is de okselpad een krachtig wapen! De okselpad breng je aan onder de oksels op de kledij om het vocht te absorberen. Hierdoor heb je geen zweetvlekken meer en kan je met een gerust hart je presentatie geven of klanten bezoeken. Er zijn verschillende soorten op de markt waardoor je ze zelfs kan wassen en opnieuw gebruiken, maar de meest populaire zijn deze die je na 1 keer dragen weggooit.

Tip 7: aluminiumzout is ook een optie

Dit product zorgt ervoor dat de zweetklieren minder vocht afscheiden. Aluminiumzout is te verkrijgen in de vorm van sprays, poeders en vloeibare oplossingen. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Tip 8: neem extra kledij mee

Ben je echt een zweter? Voorzie dan zeker een extra hemd of T-shirt zodat je vlug kan wisselen wanneer het nodig is.

Tip 9: een behandeling met botox

Een iets ingrijpendere oplossing is een behandeling met een botox-oplossing die onder lokale verdoving gebeurt. Men spuit deze substantie in in het spierweefsel om ervoor te zorgen dat de zweetklieren stoppen met zweet te produceren. Deze behandeling is wel vaak prijzig.

Tip 10: ingrijpende behandelingen

Raadpleeg een arts bij ernstige gevallen van overmatig transpireren zodat zij je verder kunnen helpen om dit vervelende probleem op te lossen. De zweetklieren kunnen bijvoorbeeld verwijderd of afgeschraapt worden.

 

Heb je nog meer tips om zweetvlekken tegen te gaan? Aarzel dan niet om ze hier te delen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*