News Ticker

Minimalisme in je interieur en looks

2015m Heren, in de mood voor wat minimalisme?

Keep it simple

Minimalisme staat voor pure eenvoud en het woord alleen al zorgt voor een nare bijsmaak bij velen. Een minimalist kiest ervoor om zich te ontdoen van alle overbodige dingen die niet essentieel zijn voor het dagdagelijks functioneren.

Een minimalistische omgeving oogt misschien op het eerste zicht wat leeg uit, maar het schept wel geestelijke rust en een gevoel van orde. Een overvolle kamer kan nogal bedrukkend aanvoelen en voor veel stress en onrust zorgen. Het is ook een pak minder kuiswerk en in een mum van tijd is alles opgeruimd omdat je simpelweg minder spullen hebt.

Een ander voordeel is dat je intenser gaat genieten van je leefomgeving want de gekozen meubels zijn functioneel en je bent er helemaal weg van. Je leefomgeving oogt ruimtelijk en zuigt het licht naar binnen waardoor je een gevoel van openheid kan creëren.

minimalistisch-interieurchic-huis-roomed-inspiration-1

Het is een proces en vraagt behoorlijk wat energie om een dergelijke gedachtegang en ingesteldheid te hebben. Rome is ook niet gebouwd op één dag, dus geef het wat tijd. Uiteraard kan je minimalisme ook doortrekken naar je looks. Hoe doe je dat dan? Lees het hier.

 

Minimalisme in je garderobe

Eenvoud en puurheid krijgen in je looks is in het begin een uitdaging. Eenmaal je deze stijl onder de knie hebt, zal je merken dat er heel wat voordelen aan verbonden zijn. Het is moeilijk om de bal mis te slaan als je voor minimalisme kiest en zeker met een aantal basisregels in het achterhoofd.

Het is ook niet trendgevoelig waardoor het nooit out is! De enorme veelzijdigheid maakt het mogelijk om zeer vlug je outfit aan te passen naargelang de gelegenheid. In 5 minuten overschakelen van een formele naar een informele look is alvast geen probleem.

Kleurenpallet

Kleur verwerken in je look is niet zo evident en men gaat vaak de mist in. Wel een groot applaus voor de poging, maar soms moet je net iets meer zoeken naar kleuren die op elkaar passen. Wij moedigen het dragen van kleuren en prints uiteraard aan, maar voor de heren die er niet voor te vinden zijn is een minimalistische look een ideale oplossing.

Het kleurenpallet bestaat hoofdzakelijk uit zwart, grijs, blauw, wit en verschillende tinten van gebroken wit. Deze kleuren voorkomen vreselijke kleurencombinaties omdat alles op elkaar past. In een mum van tijd tover je dus de perfecte outfit uit je kast.

leimaire-runway-done ports-1961-runway-done_Fotor

Christophe Lemaire, Ports 1961

Silhouet

Een minimalistische look nastreven kan je in elke maat en fit. De designers laten hier alle overbodige details weg uit hun ontwerpen en focussen zich volledig op de materialenkeuze en het silhouet. Ze kunnen ver gaan in het experimenteren met silhouetten want boxy oversized, slim fit, skinny fit, asymmetrische invloeden, geometrische invloeden, … zijn haast niet weg te denken.

Experimenteer dus zelf naar hartenlust en zoek items die je aandacht stelen en die extra speciale touch geven. Ga voor speciale fits en interessante materialen die je look kracht geven.

maison-margiela-runway-done jil-runway-done

Maison Martin Margiela, Sander

Sportswear inspired

Ben je helemaal gek van sportswear? Wel ook met sportswear kan je een minimalistische look nastreven. Hier wordt er dan vooral gewerkt met verschillende materialen om sportswear naar een hoger en luxueuzer niveau te tillen. Denk maar aan de collectie van Alexander Wang waar hij kwaliteitsvol leder combineerde met wol en kleurrijke toetsen verwerkte in de looks om een contrast te bieden tegen het zwart.

alexander-wang-runway-done

Hussein Chalayan viel dan weer helemaal voor de charmes van vintage sportswear en ontwierp een collectie waar hij zich hierdoor liet inspireren. Zijn draagbare collectie bestaat voornamelijk uit pastelkleuren, tailored shorts en bovenstukken met een sportieve flaver.

hchal

Neil Barrett speelde met het concept minimalisme en bracht een echte topcollectie uit waar sportswear een luxueuze finish kreeg. Biker jackets werden gecombineerd met oversized sweaters, boxy shorts en sneakers. Bomber jackets met contrasterende mouwen waren uiteraard ook van de partij en die combineerde hij met stijlvolle kostuumbroeken voorzien van ritsen aan de onderkant. Een clash van stijlen met een prachtig resultaat.

neil-barret-runway-done

Nog wat inspiratie nodig om je look een boost te geven?

minimalsport_Fotor3 minimalsport_Fotor2 minimalsport_Fotor

River Island, Reiss, Burton, Reiss, Banana Republic PRE, Vince, Burton, Club Monaco, COS

Tailoring

Niet alleen sportswear heeft een minimalistische touch gekregen maar ook binnen tailoring is deze invloed niet weg te denken. De snits van de tailoring zijn strakker geworden en de afwerking is soberder en cleaner.

De dassen zijn zelfs niet meer essentieel in een tailored look en blijven in de kast liggen. Men gaat meer voor de look smart casual zonder veel storende elementen. Het hoeft zelfs niet altijd een hemd te zijn om onder een pak te dragen want een pull met een rollkraag werkt ook prima zoals te zien is in de collectie van Kim Jones.

louis-vuitton-runway-done

Nog wat inspiratie nodig om je look een boost te geven?

minimals_Fotor2 minimals_Fotor3 minimals_Fotor

De Fursac, Zara, Zara, Zara, Zara, Reiss, Allsaints, Reiss, Massimo Dutti

Stap per stap richting minimalisme

Minimalisme gaat niet alleen over architectuur en design, maar het is ook een manier van denken en leven. Het is een heus proces die men moet afleggen en het vraagt heel wat tijd en energie. Ga tot de essentie van de dingen en elimineer alles wat je niet als noodzakelijk acht om te kunnen functioneren.

Pas deze denkwijze ook toe in je garderobe door eerst je kleurenpallet te minderen naar neutrale kleuren als wit, verschillende tinten gebroken wit, zwart, grijs en blauw. In de zomer mag je deze kleuren uiteraard ook combineren met zachte pastelkleuren. Begin te experimenteren met verschillende texturen, stoffen en snits om interessante looks neer te zetten die passen binnen de look van een minimalist. Denk eraan overbodige details en prints zijn hier niet aan de orde.

 

Hardy Amies: “A man should look as if he has bought his clothes with intelligence, put them on with care, and then forgotten all about them.”

Wie is fan van een minimalistische look of van deze levensstijl? Let us know!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*