News Ticker

Only on LOOK: interview met designer en CEO Phillip Car van Saint Crispin’s

20141116_162729_Fotor_Fotor_Collage2 Saint Crispin's is een schoenenmerk dat je als moderne gentleman moet leren kennen. Het is zeer exclusief, maar ook betaalbaar. Het merk haalt de designer in iedere man naar boven om een uniek paar handgemaakte schoenen te ontwerpen. Maar wie zit nu achter dit merk? Hoe ziet zijn leven eruit en wat kan hij ons meer vertellen over Saint Crispin’s? LOOK Fashion & Lifestyle kreeg de kans tijdens de Trunkshow bij Les Barons om een interview af te nemen van the one and only Mister Phillip Car, designer en CEO van Saint Crispin’s. 

Show-L1003185-e1388333127102_Fotor_Collage2

500x1000px-LL-fcf76a16_sc4_Fotor_Collage

Wanneer begon uw passie voor schoenen?

Mijn passie voor schoenen begon rond mijn 14de. Ik had toen al een kleine verzameling prachtige schoenen en die passie werd enkel maar groter doorheen de jaren. Mijn neef lanceerde op een bepaald moment een eigen schoenenlijn en daar kocht ik ook mijn eerste paar handgemaakte schoenen. In 2002 vroeg hij of ik wilde in het bedrijf stappen en een collectie wilde helpen lanceren. Later nam ik het bedrijf over en werkte het label verder uit tot wat het vandaag de dag is.

Hoe ziet het leven eruit van een ontwerper en CEO van een onderneming als Saint Crispin’s?

Ik reis voor Saint Crispin’s ongeveer 140 dagen per jaar. Het is een perfecte gelegenheid om andere landen te bezoeken en verschillende culturen te beleven. Hierdoor ontmoet ik ook zoveel interessante personen die mij inspireren om nieuwe ontwerpen te maken voor het label. Ik blijf wel nooit langer dan 10 dagen weg want mijn gezin is ook heel belangrijk. Gelukkig bestaan er veel manieren om via de moderne technologie elkaar te zien en te spreken. Het maakt het gemis wat zachter. Als ik niet reis ben ik ofwel te vinden in Wenen ofwel in Roemenië. In Wenen zit mijn showroom en kantoor waar ik klanten ontvang op bepaalde dagen. Het atelier van Saint Crispin’s is dan weer gevestigd in Roemenië. Ik combineer dus beide als ik niet op reis ben in functie van de Trunkshows.

Is Saint Crispin’s een grote onderneming? Hoeveel mensen werken er?

Saint Crispin’s is een klein familiebedrijf waar slechts 25 mensen werken en we leveren ongeveer 1500 paar schoenen per jaar wereldwijd. We houden het liever klein om zo kwaliteit te kunnen leveren met een hoge service. We werken echt op maat van de klant en proberen zo goed mogelijk tegemoet te komen aan hun verwachtingen op elk gebied. Kwaliteit boven kwantiteit is wat primeert bij ons.

Wat maakt het merk zo exclusief en zo uniek?

We zitten om te beginnen in slechts een paar winkels wereldwijd en meestal maar in 1 winkel per land. De schoenen zijn dus niet zo gemakkelijk te vinden en men moet er echt naar op zoek gaan. We blazen klassieke elegante modellen nieuw leven in door te werken met nieuwe technieken, catchy details, luxueuze afwerking, prachtige kleuren, accessoires, … We werken volledig op maat van de klant en hij ontwerp eigenlijk de volledige schoen van A tot Z. Wij adviseren wel in de keuze maar halen de designer naar boven in elke man. In het atelier zit er ook een patronenmaker die nieuwe patronen tekent wanneer de klant een volledig nieuw ontwerp wil die niet te vinden is in ons aanbod. We gaan zelfs zo ver dat onze naam zelden in de schoen staat want we geven een voorkeur aan de initialen van de klant. Hij heeft de schoen immers ontworpen.

Er zijn zoveel mogelijkheden bij het ontwerpen van een paar schoenen. Wij veronderstellen dat u dan ook beschikt over een gigantische voorraad, niet?

Wij hebben uiteraard van de meest gebruikte materialen een bepaalde voorraad om vlug te kunnen leveren aan de klant. De exclusieve en duurdere materialen kopen wij aan in zeer kleine hoeveelheden. We willen het beste en doen dan ook een strenge selectie bij verschillende retailers wanneer de gelegenheid zich voordoet. We streven naar nieuwe technieken en nieuwe materialen dus willen we ook maar een kleine voorraad hebben want anders is het wat zinloos als alles blijft liggen in de stock.

We zien Saint Crispin’s niet zo vaak in magazines staan. Hoe komt dat?

Wij zijn een kleine onderneming en richten ons liever op het zoeken naar exclusieve stoffen, nieuwe pasvormen en prototypes. We werken zeer nauw samen met de klant want we laten hun innerlijke designer spreken en werken alles uit naar hun ontwerp. Dat is voor ons het belangrijkste en dat is onze marketing. De klant spreekt voor ons en is ons boegbeeld en onze sterkste stem. Zij geven het merk extra power. Dat is ook de reden waarom ik de wereld afreis om mensen te ontmoeten die dezelfde passie delen voor schoenen. De Trunkshows die bij retailers georganiseerd worden is een uitgelezen kans om iedereen te ontmoeten die zijn ervaringen wil delen of vragen wil stellen aan mij over het merk.

Je presenteert de collectie van Saint Cripsins doorgaans op een andere manier. Vanwaar die keuze?

De manier waarop de collectie wordt gepresenteerd is niet lukraak, het is doordacht. De schoenen worden meestal getoond terwijl men ze draagt of we plaatsen ze in een bepaalde omgeving. We proberen te tonen hoe de schoen echt aan de voet zit en hoe het zal zijn wanneer je een dergelijk ontwerp van dichtbij ziet.

Stel ik reis veel en ik wil mijn schoenen meenemen. Mag ik die zomaar in mijn tas steken of moet ik ergens rekening mee houden?

Handgemaakte schoenen zijn schoenen om te koesteren en vragen dan ook de nodige zorg als je gaat reizen. We hebben speciale hoezen gemaakt om ze in te bewaren waardoor er geen krassen op de schoenen kunnen komen. Om de vorm te behouden voorzien we ook houten shoe trees (houten schoenenhouders) die perfect passen in de schoenen. Ze zijn hol en dus uitermate licht want elke kilo telt als je gaat reizen.

Een dergelijk paar handgemaakte schoenen zal hoogstwaarschijnlijk niet in een gewone doos steken. Waarin worden de schoenen bewaard?

Wij kiezen een variant van de standaard kartonnen doos. Bij ons komen grote bladen karton binnen die in het atelier worden gevouwen en aan elkaar geniet. Wij streven authenticiteit na en hebben zelfs een kaligraaf in het atelier die alle dozen voorziet van sierlijke letters in inkt. Sommige klanten bestellen zelfs de dozen in grote aantallen om al hun schoenen hierin te bewaren.

Als schoenenexpert let je waarschijnlijk veel op schoenen die mannen dragen? Vel je dan vlug een oordeel over iemands schoenen?

Daar let ik wel onmiddellijk op omdat het ook mijn beroep is. Ik bekijk de schoenen eerder vanuit een technisch oogpunt. Is de fit goed? Is het model wel geschikt voor de man? Ik vel wel geen oordeel over de man in kwestie en als hij mijn mening wil horen dat doe ik dat uiteraard heel discreet. Het is ook gewoon leuk om inspiratie op te doen.

Welke type man draagt de schoenen van Saint Crispin’s?

Allereerst heb je de mannen die houden van luxe en een enorme passie hebben voor mode. Ze willen kunnen uitpakken met nieuwigheden en unieke stukken. Ze volgen de modewereld op de voet en willen daarop inspelen. Ze willen iets dat iemand anders niet heeft en experimenteren graag met verschillende materialen. Er zijn ook mannen die de schoenen verzamelen uit het high-end segment en ze niet onmiddellijk kopen om ze te dragen. Een ander type man die Saint Crispin’s draagt zijn de zakenmannen. Ze dragen de schoenen in een professioneel kader en willen er perfect uitzien. Een verzorgd en stijlvol voorkomen vinden ze heel belangrijk. Ze bekleden vooraanstaande posities en bezitten ook meerdere paren om te kunnen combineren naargelang hun kostuum. Er zijn ook mannen die veel problemen hebben om de juiste pasvorm te vinden. Ze zijn op zoek naar iets dat volledig op naar hun voet gemaakt is.

Waar kunnen we een paar schoenen van Saint Crispin’s verkrijgen in België?

De enige winkel die in België onze collectie heeft is Les Barons in Knokke. Zij vertegenwoordigen ons label in België en je kan er terecht met al je vragen over onze schoenen.

Some advice from Phillip Car for the modern gentleman:

“Try to look around you and choose for yourself what makes you authentic. Don’t copy somebody and don’t try to be somebody else. Try to find your own style and then your will be authentic and confident. You will own the style and people will notice that! You have to know the rules to break them in a certain way, a stylish way that suits you. Try to be elegant and get confident with what you wear. And very important you are never overdressed always underdressed! “– Phillip Car

585-e1388934674710_Fotor_Collage2

Benieuwd na het lezen van dit interview wat er zoal gebeurt in het atelier van Saint Crispin’s? Hoe maken ze nu een paar schoenen met de hand? Waar begint het allemaal? Kijk even mee met LOOK Fashion & Lifestyle in het atelier van Saint Crispin’s waar alles door bekwame handen wordt gemaakt met oog voor precisie en perfectie.

Fotografie: Gillian Vanhoenacker, Saint Crispin’s
Film: Saint Crispin’s, YouTube
Saint Crispin’s

Leave a comment

Your email address will not be published.


*